< close

 

Client: Private Client
Structural Engineer: John Mason and Partners
Contractor: Gilby Construction
Completion Date: September 2002
Download PDF

 


 

Refurbishment of a West London apartment.

The 3 floor apartment was purchased because of its dramatic living space with high ceilings and long walls, but a cramped entrance area and unsatisfactory accommodation detracted from its overall quality. The brief was to improve general circulation and to create an environment that allowed the clients art to be the clear focus throughout the flat.

Much of the ornate Victorian detailing was pared back to minimise any distraction from the art, while the elaborate cornice work, architraves and staircase balustrades were retained to avoid any sense of sterility. The hall and staircase were reconfigured to create an open entrance way, and the master bedroom was altered to include a dressing area and an enlarged en-suite bathroom. A Media room with projection TV and centralised sound system was included, and new cabinetry throughout the flat - including a new kitchen - was designed and installed. Various structural alterations were necessary to support heavy artworks, but the steelwork was concealed within floor voids and hidden below the new oak flooring. Underfloor heating was used in all rooms, and bespoke light fittings were designed to ensure even lighting to the large artworks.